Pollen och svullnad i ansiktet

Nu är pollensäsongen igång igen och för den som har pollenallergi kan det vara riktigt besvärligt; svullnad i ansiktet, näsa och ögon som rinner och en massa andra mindre roliga symptom. 

Just svullnaden i ansiktet kan vara jobbig men det går att hjälpa kroppen att ta hand om den genom att du ger dig själv en massage i ansiktet. Det är enkelt, helt gratis och tar bara några minuter. Att göra lätta strykningar i rätt riktning får du igång lymfsystemet i ansiktet, som har som uppgift att ta hand om just svullnad. 

Gör såhär: Stå gärna framför en spegel men det går givet vis bra utan. Börja med att tvätta händerna. Ta ett par lugna djupa andetag och andas gärna med diafragman. Upprepa varje steg 3-6 gånger. Du kan göra både höger och vänster samtidigt eller en sida åt gången, men följ stegen efter varandra.
  • Gör mjuka strykningar med handflatan uppepå axeln. Försök nå så långt bak på ryggen du kan och stryk framåt över axeln så du till slut landar med handen i nyckelbensgropen. 
  • Fortsätt under hakan. Placera fingertopparna under hakan vid käklinjen och stryk utåt mot örat och sedan ner på halsen för att landa i nyckelbensgropen. 
  • Lägg fingertopparna vid mungipan och stryk längs med kinden och ut mot örat. 
  • Lägg fingertopparna uppepå näsryggen och stryk under ögat och ut mot örat. Detta steg kan du med fördel göra flera gånger.
  • Lägg fingertopparna på ögonbrynen och pannan och stryk utåt mot tinningen och fortsätt ner mot nyckelbensgropen. 
Upprepa dagligen och om det behövs så gör det gärna flera gånger om dagen. Ju oftare du gör det desto bättre resultat. Du behöver inte ha någon olja, creme eller annat att smörja med, det går alldeles utmärkt att använda bara händerna. 

Här hittar du en video där jag visar min ansiktsmassage som jag gör på mig själv.