Sorgens inverkan på kroppen

Sorg är något som vi alla måste gå igenom nån gång i livet. Ibland hamnar flera sorgmoment på varandra och man får inte riktigt tid att återhämta sig, ibland är den långdragen och ibland är sorgen kort men intensiv. 
Sorg kan te sig så olika hos olika personer då vi alla har olika bakgrund, verktyg i bagaget och olika sätt att hantera sorgen på. Gemensamt för oss flesta är dock att det också påverkar kroppen. Kanske mer än vi inser.

Jag möter ofta människor som på något sätt blivit påverkad av sin sorg och att den satt sig i kroppen och skapat problem. Det kan vara ryggen som börjat krångla, en gammal skada i ett knä som blossat upp igen från ingenstans eller andningen som påverkats. Det är viktigt att ta hand om kroppen trotts att man är mitt uppe i ett sorgearbete. Att vila, äta bra mat, dricka vatten och fortsätta röra på sig är så viktigt för att huvudet också ska orka. Det räcker ofta inte att prata om sin sorg utan man måste få hjälp att lösa upp de fysiska blockeringarna också. Det händer att personer som kommer på massage och som är mitt uppe i ett sorgearbete faktiskt får släppt på en hel del känslor och tankar också under behandlingen. Kanske blir nån ledsen, kanske känns det gott och lite lättare efteråt. Någon beskrev sorgen som en våt filt som låg över allt hon gjorde, och den där våta filten kan kännas lite lättare när man får ta hand om kroppen också. 

De hormoner som utsöndras när man är stressad kan kroppen ofta inte bryta ner själv, det är därför vi ofta mår gott efter den där löprundan eller träningspasset, då har kroppen fått rensa ut en del av de hormonerna och förbränt dem i träningen. Samma sak händer under massage eller lymfmassage. Man får hjälp att rensa ut lite av det som lagrats i kroppen och mår lite bättre efteråt. 

Går du själv igenom en sorg just nu eller känner du någon som gör det. Var inte rädd för att prata om det, och se till att ta hand om dig eller din vän. Ge bort ett presentkort, eller följ med personen på en promenad kan vara några exempel. Är man mitt i en sorg kanske man inte prioriterar sig själv så bra och då kanske man behöver en liten puff i rätt riktning.