Lymfkurs del 2 - mina upplevelser

Efter ytterligare en härlig helg med lymfkurs sitter jag i soffan hemma i Aplared och känner mig full. Full av inspiration, full av nya tankar, vinklar och synsätt, full av alla varma och goa deltagare som var med och framför allt full av hopp för framtiden. 

Att gå en sån här kurs som innebär att man jobbar väldigt nära människor gör också att man måste jobba väldigt nära sig själv. Vi har alla bagage och jobbiga händelser som vi råkat ut för men också en massa positivt. När man går en sådan intensiv kurs är det också lätt att det blir lite för mycket med behandlingar, vi tränar ju först på varandra och sedan på kunder i praktiken på skolan, vilket innebar att vi fick 3st 90min tuffa lymfbehandlingar och 2st ansiktsbehandlingar på 3 dagar! Det är egentligen på tok för mycket för vad man ska ha men är det kurs så får man ibland komprimera tiden lite. 
Läs mer längre ner om hur min kropp reagerade på denna intensiva behandling....

Redan när jag gick in i klassrummet och såg alla goa deltagarna, ca 2/3 av dem hade jag träffat på steg ett, så blev jag så glad och lugn. Kände med en gång att denna kurs skulle vara lika bra och energin i gruppen lika härlig som förta gången. Jag hade helt rätt!

Syftet med denna kursen var att ta oss an mer "avancerade" kunder, kunder med svåra problem, stora ärr, liten rörlighet och besvär som suttit länge. Lära oss tekniker som man ibland kan behöva ta till för att få extra hjälp helt enkelt. 
Första dagen fick vi träffa en äldre kvinna som lider av psoriasisartrit och har till följd av detta väldigt stela leder, svårt att lyfta armarna framåt mer än 90 grader, kunde inte ta upp armarna från sidorna mer än 60 grader från kroppen och kunde inte räta ut armbågarna alls. Fötterna var nästan helt stela och hon hade svårt att gå.
Instruktören jobbade på med kvinnan, visade oss grepp och tekniker och sakta men säkert blev rörligheten betydligt större, den stela vävnaden runt armbågar och axlar allt mjukare. När behandlingen var över kunde kvinnan lyfta händerna en bra bit över huvudet och nästan räta ut armbågarna helt. Hon viftade på tårna som ett litet barn efteråt. Detta på bara 90  minuters behandling. 

Man ska vara medveten om att man inte alltid kan vänta sig ett "hallelujah moment"  och ibland kan det ta tid att få resultat, men dessa stunder är så häftiga att få vara med om. 

Mina egna upplevelser på denna kurs var lite blandat. Kursen var fantastisk och jag har lärt mig så mycket, men alla behandlingar blev lite för mycket för min kropp. 
Vi är alltid noga med att drick mycket, äta bra och sova ordentligt på dessa tillställningar men ibland är det ändå mer än vad kroppen vill ha.

Dag ett var det bara skönt att få behandling, kände att efter min krock för två veckor sedan hade mitt lymfsystem stannat av lite så det var helt rätt att få igång det igen. 
   Dag två blev en tuff behandling och min kropp fick både kollegans händer som jobbade och även instruktörens vana händer jobbade med mitt stora ärr jag har på magen. Kände mig nästan lite mörbultad när jag kom hem den kvällen men mådde ändå gott. 
    Dag tre började med en ansiktsmassage vilket var väldigt skönt. Men efter det började jag må konstigt...
Mådde jag illa? Nej... 
Var jag hungrig? Nej... 
Var jag yr? Nej... 
Kunde inte riktigt sätta fingret på det men något höll på att hända. 
Efter en stund fick vi in våra kunder och vi jobbade i grupper om två på samma kund och tur var väl det för 5 min in i behandlingen så blir jag så ledsen! Känner hur gråten stiger  och jag ger en signal till min kollega att jag måste gå så hon får ta över. Sedan kom tårarna och något behövde helt enkelt rinna ur mig. Fick sitta i lunchrummet och hämta mig resten av behandlingstiden och min kollega skötte sig så fint utan mig. Efter lunch var jag väldigt trött och lite zurrig i huvudet. Kände att jag inte riktigt orkade köra hela vägen från Göteborg till Borås direkt och jag visste att vi på eftermiddagen skulle behandla varandra igen så jag stannade kvar och satt med i gruppen men utan att varken ge eller få behandling, vilket var väldigt skönt. Ibland behandlar man både mentala och kroppsliga ärr och det var något som behövde få lite utrymme just där. Min kropp var nöjd för denna gången liksom! När kursdagen var slut mådde jag bättre. 

    Dag fyra gällde elevbehandlingar där vi under dagen skall ha 3st 90min kunder att jobba på. Jag var trött och matt i kroppen när jag kom till skolan, hade liksom inte något "Go". Dom är alltid noga med att vi får extra dryck, laddar med Sunriders Produkter och jag fick tipset att dricka en av dem som specifikt skulle hjälpa mig och det kändes faktiskt bättre efter någon timme. 

Sidonot: Jag gick ner 2kg på dessa 4 dagar i bara vätska, trotts att jag drack som en kamel och var noga med att äta ordentligt. 
 

Jag tänker inte gå in så detaljerat på varje kund för GDPR osv, men drar det lite kort så ni kan se vilka häftiga resultat man kan få på tre olika personer!

Jag jobbade denna dagen ihop med en kollega (tack för det goda sammarbeter) då jag fortfarande kände mig lite vajsing från dagen innan. 
   
    Först in var en kvinna med en liten nätt kropp, van att hålla igång och var stark och slank. Hon svarade jättefint på behandlingen och började nästan med en gång att knottra, smårysa och pirra igång lymfsystemet. Trotts hennes relativt få ytliga ärr och slanka kroppsfigur så var det ändå en hel del blockeringar som vi fick jobbat upp. Det kändes verkligen att det gjorde nytta.  
    
    Kund nr 2 var en äldre dam med mycket artros i många av lederna; knän, händer, axlar, käkled osv. Hon var tydligt svullen runt berörda leder och var stel och "fast" i bindväven. Vi jobbade på ett mjukt sätt och trotts att hon var stel så svarade kroppen också fint. Knäna var ett område med särskilt mycket svullnad och där svarade det jättefint på behandlingen med smalare knän och mindre svullnad. Efteråt frågade jag damen hur hon kände sig och hon svarade med ett stort leende på läpparna att hon kände sig mycket mjukare. 

    Kund nr 3 Var en kvinna som genomgått bröstcanceroperation, de hade tagit bort ena bröstet och gjort en rekonstruktion med implantat efter detta. Hon var stel i armen på den sidan och hade också ibland smärta i ländryggen. Vi jobbade mycket kring axeln, i ländryggen och runt ärren efter operationen för att öka rörligheten och flödet. Man kunde riktigt se på vissa ställen hur det rann undan svullnad. Efteråt kände hon sig mycket mer rörlig i armen och hon fick också med sig en hel del bra tips på hur hon skulle fortsätta jobba med detta. 

Alla dessa möten med människor av alla dess slag, unga som gamla, män, kvinnor, långa/korta, med en tung bakrundhistoria eller inte. Vilken ära att få hjälpa någon med ett besvär som de kanske inte ens trodde att de kunde bli hjälpta med!