Hjärntrötthet/utbrändhet och omega 3

 • Bakgrunden till min resa till att bli massageterapeut kom sig av att jag 2015 gick in i väggen. Vi hade haft en tuff tid och alla krav och måsten blev för mycket. För min del var symptomen som så många andra hjärntrötthet, att jag helt enkelt blev väldigt trött i hjärnan av minsta lilla. Det var ganska illa i början och jag fick göra små saker åt gången tex; laga maten eller äta den, det va för snurrigt att göra båda efter varandra. Jag kände mig helt "under isen". 

Sakta men säkert började jag återvända till mitt gamla jag, fick bra hjälp och vilade hjärnan när den behövde, lyssnade på kroppen och till slut valde jag att byta arbete och jobba med hälsa istället vilket har varit helt fantastisk. Jag tycker att jag idag mår ganska bra men visst har jag fortfarande kvar ett mentalt ärr efter det som hände. Jag får fortfarande akta mig för att inte hjulet ska snurra för fort, jag måste pausa mer och vara uppmärksam.

Jag trodde ändå att jag var någorlunda återställd...
Tills jag testade balansoljan!

Den mentala biten har varit min "Akilleshäl" och som egen företagare, hobbymusiker, mamma, fru, ja allt man tar för sig så blir det ganska lätt mycket på tallriken. Dock känner jag att jag har skapat en balans i livet som funkar, men känslan nu när jag börjat äta balansoljan är helt fantastisk. Mitt spann för vad jag klarar av innan huvudet behöver vila är betydligt större. Det är som att jag fått tillbaka ytterligare en bit av mitt gamla jag, efter så lång tid.

Detta är bara några av de fördelar jag upplevt efter att min kropp är i mer balans:
 • Jag blir inte lika fort hjärntrött
 • Återhämtningen när jag väl blir trött är kortare
 • Toleransen för stök runt om mig har ökat
 • Jag är piggare i både kroppen och huvudet
 • Vårtröttheten är helt borta
 • Jag sover bättre

Hur kommer det sig att det är så då?

Omega 3 är livsviktigt för kroppens alla celler och framför allt hjärnan. Vi kan inte själva tillverka de ämnen inne i kroppen utan måste få det via kosten. Omega 3 finns i bland annat fet fisk, nötter, avokado. Om man ska få i sig en hälsosam mängd med omega 3 behöver man äta en stor bit fet fisk 4 ggr i veckan, en näve nötter varje dag och gärna ett par avokados i veckan ihop med detta. Det räcker alltså inte att man äter fisk nån gång ibland, och en avokado då och då. 

 • Fettsyror av typen omega-3 är neurobeskyddare. Omega-3 hjälper våra hjärnor att fungera bättre. Det motverkar depression och skyddar oss mot oxidativa skador samt inflammationer. Detta är viktig information i och med att det numera är uppenbart att vår moderna kosthållning saknar det här essentiella näringsämnet. 
 • Innehåller DHA och EPA som är livsviktiga fetter för hjärnan och dess funktion. Att äta en bra mängd med omega 3 dagligen hjälper till att återställa den goda funktionen som man en gång hade innan skadan skedde samt att bibehålla en fin funktion när balansen är på topp. 
 • Omega 6 och omega 3 spelar roll ihop. Att ha en balans mellan de två är viktigt. Helst ska man ha lika mycket av varje: 1:1 i förhållande men att ha 3:1 ger goda förutsättningar. När jag tog mitt test låg jag på 10:1 i förhållande omega 6 -omega 3! Inte konstigt att min hjärna fortfarande var i obalans och inte mådde helt bra. 
 • Kroppens celler mår bra av omega 3. Tänk dig cellen som en apelsin där skalet ska vara mjukt så det kan tillgodose sig all näring samtidigt som det kan släppa ut de slaggprodukter som den är klar med. Har man en obalans i kroppen är cellens skal hårt och kan inte fungera optimalt.
 • Omega 3 bidrar till en normal hjärtfunktion.
 • Sänker kolesterolet. 

Visste du att efter bara 120 dagar kan man mäta skillnaden i blodet?
Jag började äta omega 3 kunde själv känna skillnaden efter ca två månader. Och det var en ganska markant skillnad. När jag tog mitt blodtest så visade den att jag var i obalans (vilket inte va så förvånande med tanke på hur jag mådde). Testet går snabbt att ta, ett litet stick i fingret bara. Man skickar provet till ett labb i Norge och efter ca två veckor får man svar via mail. 

Vad testet mäter
Testet mäter 11 fettsyror, inklusive mättade, enkelomättade (Omega-9) och fleromättade (Omega-6 och Omega-3) fettsyror. Individuella fettsyravärden visas i tabellen och uttrycks som procentandelar av de totala fettsyrorna som uppmätts. Som jämförelse presenteras medelintervallet för varje fettsyra i tabellen (baserat på uppgifter från en stor grupp balanserade människor) som målvärde.
Följande fettsyror mäts:
Palmitinsyra, C16:0, mättat fett
Stearinsyra, C18:0, mättat fett
Oljesyra, C18:1, Omega-9
Linolsyra, C18:2, Omega-6
Alfa-linolensyra, C18:3, Omega-3
Gammalinolensyra, C18:3, Omega-6
Dihomo-gamma-linolensyra, C20:3, Omega-6
Arakidonsyra (AA), C20:4, Omega-6
Eikosapentaensyra (EPA), C20:5, Omega-3
Dokosapentaensyra (DPA), C22:5, Omega-3
Dokosahexaensyra (DHA), C22:6, Omega-3  


Jag är väldigt tacksam att jag hittade denna produkten för den har gett mig ytterligare en liten bit av mitt gamla jag tillbaka - en bit som jag trodde alltid skulle vara förlorad och som jag lärt mig att leva utan. Det är fantastiskt hur kroppen kan läka om den får rätt förutsättningar!


Vill du läsa mer om kosttillskotten så klicka på fliken på min hemsida, eller kontakta mig så berättar jag mer. 

Nedan ser du delar av hur mitt test såg ut när jag fick tillbaka mitt resultat innan jag började med balansoljan. Inte så bra, eller hur!

obalansjpg