Dressed for success - kläder som är bra för lymfflödet

Man säger ju att det är kläderna som gör mannen och visste du att du kan göra enkla förändringar i hur du klär dig för att hjälpa eller stjälpa ditt lymfflöde? 
Nedan kan du läsa om vad du ska tänka på om ditt lymfsystem inte fungerar optimalt och vilka typer av kläder du ska undvika. 

Underkläderna är ju de plagg som sitter närmast huden och vi har dem på längst av alla plagg vi bär på dagen. Därför är det viktigt att tänka på att inte ha underkläder som sitter för hårt och som skär in. 

Just Bh är ett plagg som många köper för små/för tighta runt bröstkorgen och varje dag har man på den, timme ut och timme in sitter den åt och stoppar såväl det ytliga blodflödet som lymfsystemet. En BH ska helst sitta lagom löst och ha en bred yta under bysten, istället för ett smalt band. En mjuk sport-BH som denna på bilden är ett bättre alternativ än en med "vassa" linjer under bysten som skär in. 

Tänk brett och mjukt. Axelbanden ska inte skära in. Gör de det är de för smala, välj då en med bredare axelband. BHn ska inte sitta för hårt. Många kan knappt knäppa BHn utan att ta i rejält och då sitter den för hårt. Ska du göra en aktivitet som tex löpning och för stunden vill ha en BH som håller dina bröst på plats så använd den du tycker är bra, men byt sedan tillbaka till en bekvämare och mer lössittande BH när du är klar. Du ska absolut inte sova med BHn på. Att vara utan är givet vis bäst för lymfflödet. Att köpa en BH utan bygel är det bästa alternativet men vill du ändå ha en bygel-BH så finns det både snygga och bra alternativ som denna från Miss Mary som har ett brett band under bysten, bra stöd i ryggen och mjuka och breda axelband. 

Skärp dig! 
Att använda skärp och bälten som sitter för hårt stoppar givet vis också upp lymfflödet. Måste du ha ett skärp för att hålla uppe byxan, eller har du ett verktygsbälte så försök använd samma tänk som ovan; ha det på dig den tiden du behöver, men ta sedan av det och byt till något som sitter mjukare. Har man på sig en snygg byxa med skärp i på jobbet hela dagen kan man byta till en mjukare byxa som sitter snällare på kroppen när man kommer hem. 

Strumpbyxor och andra kläder som skall sitta tight på kroppen är också plagg som kan stoppa upp flödet. Tänk "långt upp och högt". Alltså att midjan/kanten på strumpbyxan skall gå hela vägen upp till under bysten istället för att skära in i magen. Behöver du så använd gärna shapeing-linne eller en shapeing-byxa till så det inge bildas skarpa stopp och valkar.  Underkläder som skär in i ljumsken och/eller midjan är heller inte bra. En mjukare trosa/kalsong med en bredare kant upptill är bättre. Har du ett ärr på magen efter tex kejsarsnitt eller blindtarmsoperation och dina underkläder hela tiden trycker på samma sälle som ärret sitter så gör det att stoppet bli större än det behöver vara. 

Klockor, armband och andra accessoarer som sitter för hårt är också bra att ta av sig på kvällen och låta kroppen "andas" under natten. Många har dem på sig hela tiden, dygnet runt och efter ett tag har du en "klocka" kvar på armen även när klockan ligger på nattduksbordet. Det kan leda till att det blir stopp eller förträngningar, mörka fläckar i huden där det fastnar slagg som inte ska vara där. 

Låt kroppen andas och håll lymfflödet fritt.