Bröstcancer - 12 tecken att vara uppmärksam på

Varje år drabbas ca 8000 personer av bröstcancer. Runt 80% av dem som drabbas överlever sjukdomen och ju tidigare den upptäcks desto bättre prognos har man.

Bröstcancer är vanligast hos kvinnor man kan också drabba män och det kan uppstå i alla åldrar. Kvinnor erbjuds i Sverige att göra mammografi från 40 års ålder men män får ingen undersökning. Det är viktigt att lära känna sina bröst så att man lättare upptäcker om någon förändring uppstår, många av de som diagnostiseras med bröstcancer upptäcker det själv. Om du upptäcker någon av dessa avvikelser nedan så kontakta din läkare och få det undersökt.

 

1.     Förhårdnader i bröstet. Att känna av förhårdnader i bröstet kan vara normalt i anslutning till menstruation eller amning men om det inte går över av sig själv eller förvärras så kan det vara ett tecken på bröstcancer.

2.     Inverterad bröstvårta. För vissa är en inverterad bröstvårta, alltså en bröstvårta som inte står ut utan ligger som i en grop i bröstet, helt normalt men om det uppstår plötsligt utan att ha varit så innan kan det bero på en underliggande tumör. Tumören kan ”dra” bröstvårtan inåt, göra den plattare eller inverterad.

3.     Gropighet. Om du upptäcker en ny gropighet som inte beror på tryck från kläderna eller tex tidigare ärr kan det vara ett tecken på tumör som drar huden inåt. Tydligast syns detta när man sträcker armarna över huvudet.

4.     Förändring av storlek eller form på bröstet. Att ha olika stora bröst är helt normalt och att brösten ändrar karaktär något i samband med menstruation eller amning är vanligt, men sker det under en längre tid, eller mer plötsligt utan någon förklaring och du märker att dina bröst ändrar form så kontakta din läkare.

5.     Skorpa på bröstvårtan. Om du upptäcker att bröstvårtan eller området runt den plötsligt fått skorpliknande karaktär och detta inte kan bero på tex amning så kolla upp det hos din läkare.

6.     Hård knöl inne i bröstet. Bröst är av naturen lite knöliga och de kan givet vis ändra karaktär under menscykeln. Det är därför viktigt att lära känna sina bröst så du kan ha koll på vilka knölar som är helt normala och vanliga och om det tillkommer något du inte känner igen. Om du känner en knöl inne i bröstet som är hård, som verkar växa eller som inte känns mjuk eller ”rörlig” kolla upp detta hos din läkare. Gör en egen undersökning hemma en gång i månaden så du lär känna brösten.

7.      Om bröstet känns varmt, blir rött eller svullnar. Att bröst svullnar i samband med  att du har mens eller ammar är normalt men om det svullnar utan förklarlig orsak kan det bero på tumör. En tumör kan stoppa lymfflödet i bröstet som då blir rött, varm och svullet.

8.     Synliga blodådror. Att blodådror blir mer synliga kan vara naturligt och bero på tex viktminskning eller liknande, men om det sker utan tydlig orsak och i samband med att det blir rött och irriterat så var noga med att kolla upp det hos läkare.

9.     Sår på huden. En cancertumör kan skapa sår/ärrvävnad inne i bröstet som kan bli synliga uppe på huden i form av blåmärken eller sår. Ofta känns också en knöl ihop med såret/blåmärket.

10.   Peur D’orange. Detta tillstånd beskrives likt skalet på en apelsin, smågropigt, vilket orsakas av att bröstet svullnar och detta gör att hårsäckarna på bröstet dras inåt och då ser ut som små gropar.

11.   Flytningar/vätska från bröstvårtan. Detta är vanligt i samband med graviditet, amning, pubertet eller liknande men om det uppstår utan tydlig orsak kan det bero på cancer.

12.   Kliande bröst. Att det kliar kan bero på allt från eksem, allergi, kläder eller tvättmedel som irriterar huden, hudvårdsprodukter eller annat du inte tål. Om det kvarstår efter att du bytt produkter så kontakta din läkare då det annars kan bero på en tumör. 

 Så ta tag i din brösthälsa, lär känna dina bröst och se till att du själv kan upptäcka om något inte står rätt till. Läs mer på https://brostcancerforbundet.se/ och va inte rädd för att kolla upp om något inte verkar stå rätt till.