Vad gör en lymfnod?

Visste du att lymfsystemet är en väldigt viktig del av vårat immunförsvar? Inte nog med att det ska transportera lymfvätska som innehåller döda celler, förbrukat material osv (=slaggprodukter), lymfsystemet analyserar också vätskan i lymfnoderna för att kontrollera att inga bakterier eller annat tagit sig in i kroppen som kan vara skadligt. 

Vi har mellan 500-1000 st lymfnoder i hela kroppen. Ställen som knäveck/armveck, armhålorna, ljumskarna och nyckelbensgropen är stationer med flera lymfnoder samlade och det kan därför vara bra att göra mjuka strykningar eller små lätta pumpningar på dessa ställen för att få igång lymfsystemet. 

Om man blir sjuk och får en infektion i kroppen så kan en eller flera lymfnoder svullna upp. Det beror på att just denna lymfnod jobbar extra hårt. Ofta är det inget farligt och svullnaden går ner av sig själv inom ett par dagar, men upplever du att det känns obehagligt, blir rött och gör ont eller att du får hög feber så kontakta vårdcentralen. 

Om man har problem med att tex benen svullnar och man har ett trögt lymfsystem kan detta leda till att man lättare får infektioner. Våran hud utsätts ständigt för bakterier och virus som försöker att ta sig in i kroppen och oftast så märker vi inte ens av det, då kroppen själv tar hand om det. När man har ett trögt lymfsystem tar processen att få analyserat lymfvätskan längre tid och därför kan det hända att de bakterier som kommer in i huden lättare får fäste och hinner skapa problem innan vätskan hinner analyseras. Därför är det också viktigt att ta hand om huden, smörja in den så att den håller sig mjuk och spänstig och bakterierna inte kan komma in lika lätt via tex torrsprickor.

Att dricka mycket vatten är också viktigt då det hjälper till att hålla lymfsystemet lättare flytande, det är en något segare vätska och dricker man mer vatten så späder man ut den så den rinner lättare. När man dricker mycket vatten återfuktar man också huden inifrån och hjälper på så vis till att hålla huden mjuk så man undviker dessa hudsprickor. 

Att göra egenvård i form av lymfmassage är också ett jättebra sätt att hålla lymfsystemet igång och behöver varken vara dyrt eller ta en massa tid. Du kan göra egenvården när du tex står i duschen och ändå ska smörja kroppen med tvål, eller om du tex sitter och kollar på TV på kvällen.
Väv in det i vardagen.