Omega 3 och cancer

Detta är kanske ett av de mest personliga inlägg jag någonsin kan skriva, och ja, varför ska det inte vara personligt. Cancer är personligt, det drabbar oss alla, det drabbar den som blir sjuk, den som är anhörig, vän eller bekant och den som blir lämnad kvar.


I juni 2021 gick min mamma bort i just cancer. Efter att först gått igenom cellgifter, operation och tunga mediciner så trodde vi att allt var ok, men det visade sig att det hade kommit tillbaka. Rejält. I slutet gick det fort, för fort, och kvar blev vi anhöriga lämnade i stor sorg. När något sådant händer börjar man fundera, i alla fall gjorde jag det. Kommer detta hända mig? Är det så här jag också kommer att dö? Står det redan skrivet, att jag också kommer att få cancer.

Ja, antagligen, i alla fall om man ser till genetiken, men inte om jag har något att säga till om!

 

Så jag började funder, hur kan jag då förhindra att det drabbar mig?

När jag valde att jobba med omega 3 började jag söka efter andra fördelar än bara de som företagen redan förespråkar (bra för hjärtat och hjärna, hjälper öronen att bibehålla god funktion, bra mot högt blodtryck osv). Omega 3 påverkar vår kropp på cellnivå, gör att cellerna mår bättre och fungerar optimalt helt enkelt. Kan det vara så att det kan finnas ett även kan påverka cancer?

 

Så jag sökte och delar nedan med mig om vad jag hittade.

(längst ner finns länkar till delar av all den forskning jag hittade)

Forskningen nedan hänvisar förhållandet mellan omega 6 och omega 3 att bäst vara 1:1 eller 2:1 men svenska standard är 3:1 vilket jag kan tycka är helt ok. När jag gjorde mitt torrblodtest låg jag på 10:1, alltså har jag 10 gånger mer omega 6 än omega 3 i kroppen, total obalans! Förfärligt om du frågar mig (och om du frågar forskningen nedan)!

 

Så varför är omega 3 så bra?

Eftersom de nya celler som bildas i kroppen mår bra av goda byggstenar är ett dagligt intag av omega 3 viktigt. Om du tänker dig varje cell i kroppen som en apelsin så vill vi hålla skalet mjukt så att ny näring lätt kan tas upp och slaggprodukter lättare kan forslas bort. Omega 3 håller cellens väggar mjuka och elastiska så att detta sker på ett lättare sätt. Du ger alltså kroppen bra byggstenar.

 

Hjälper till att förebygga.

Forskning visar att kvinnor som dagligen äter omega 3 minskar risken för bröstcancer. En studie från Washington visade bland annat att kvinnor under 50 år som äter omega 3 tillskott minskade risken att utveckla bröstcancer med 32%. Det är i min värld stora och viktiga siffror.

Det är alltså viktigt att redan innan man blir sjuk ha en bra balans i kroppen. Det tänker jag ha från och med nu.

 

Hjälper under behandlingen.

Flera av studierna jag tittade på visade bland annat att omega 3 minskar biverkningar man får vid behandling, tex svårigheter att äta/illamående kan mildras, smärta pga intensiv behandling kan lindras, återhämtning efter behandling förbättras både pga de antiinflammatoriska egenskaperna och tack vare den positiva effekten som omega 3 har på cellförnyelser.  

 Studier visar att patienter som diagnostiseras med cancer och som också får depression på grund av detta sämre klarar behandlingen. Omega 3 tillskott har i vissa fall bevisats vara behjälplig mot depressionen och då också påverkat resultatet mot cancer i positiv riktning.

 Forskarna har också kommit fram till att eftersom omega 3 innehåller DHA (docosahexaenoic acid) så är det också giftigt för cancercellerna men för våra vanliga celler är det rena godiset. Cancern blir helt enkelt försvagad och dör om den får i sig stora mängder DHA. Jag kommer inte beskriva processen här men går att läsa om i länkarna nedan om du vill veta mer ingående. Väldigt intressant läsning.

 

Hjälper efter behandlingen.

En studie visar tydliga samband mellan intag av omega 3 och förminskad total dödlighet efter behandling. 25 % minskning av återfall i bröstcancer i studien som innefattar över 3 000 kvinnor med bröstcancer i tidigt stadium, följt i 7 år.

 Hjärtproblem är också en av de vanligaste dödsorsakerna som efterföljd av cancer hos kvinnor (särskilt över 65 års ålder) och i en av studierna talar de om att omega 3 har en anti-arytmisk effekt vilket då också minskar risken för detta.

 Det hjälper också den mentala återhämtningen då omega 3 är oerhört bra för hjärnan. DHA som jag nämnde ovan är livsviktigt för att hjärnan ska fungera optimalt och många som tex lider av utbrändhet mår bättre om de har normala omega 6:3 förhållanden.

 

 

 

Varför ska man äta rätt typ av omega 3 då? Är inte alla lika bra?

Tyvärr är den hårda sanningen att många som äter ett omega 3-tillskott idag ändå är i obalans. Många tillskott är inte tillräckligt bra och får inte justerat nivåerna i kroppen till 3:1 som det bör vara. Därför har jag valt att jobba med ett tillskott där man faktisk kan se mätbara skillnader.

 

 

Detta är vad jag kom fram till när jag gjorde min efterforskning. Visst förstår vi alla att omega 3 inte är lösningen på världens alla problem och jag påstår inte att det kan bota cancer, det hade varit för bra för att vara sant, men man kan ändå se tydligt att forskningen visar att det absolut hjälper både förebyggande, under och efter behandling. Hälsa är ett pussel där man måste hitta sina bitar för att få ihop helheten så bra som möjligt. 

Jag vet vad mitt beslut är; självklart ska jag se till att min kropp är i balans för att ge mig själv de bästa förutsättningarna, detta är en viktigt pusselbit som jag vet att min kropp behöver.

Är du av annan åsikt? Har du någon annan forskning att hänvisa till? Har jag tolkat det fel någonstans? Dela gärna med dig. Jag är på ständig jakt efter information så jag tar gladeligen emot.

 

Länkar:

https://psauction.se/item/view/896498/espressomaskin-delonghi-mc-int1-dl-ecam290-81-tb?fbclid=IwAR3byJnX_DjWYQtEKzlpILJbOon0ZQyElURay1kMFV410bq6PrgZxbxNmNo

Omega-3-fettsyran DHA är giftig för cancerceller (healthandscience.eu)

An omega-3 that's poison for tumors -- ScienceDaily

 

Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship | Breast Cancer Research | Full Text (biomedcentral.com)