Man är vad man äter - lymfsystemet och kosten

Ok, jag har gått lite som katt kring het gröt i detta ämne och funderat på huruvida jag ens ska skriva om det eller inte men som många andra saken i livet hör kosten och lymfsystemet ihop, så det är svårt att låta bli. Jag vill därför ändå belysa ämnet så att DU ska få en bättre förståelse om vad du själv kan göra och att dina val i livet också påverkar ditt lymfsystem. 

Ha med er två saker när ni läser texten, för det första; jag är ingen kostrådgivare men har ändå en god förståelse om varför just dessa två är så viktiga ihop, för det andra; när ni kommer till mig på behandling kommer jag inte "va nån jobbig föreläsare" om att man ska äta si eller så, såvida du inte faktiskt frågar om mitt råd.
Mitt jobb är att hjälpa dig med lymfbehandling först och främst. 

På vilket sätt hör då kost och lymfsystemet ihop?

Först lite kemi:

Allt vi äter blir energi. Kolhydrater framför allt blir blodsocker och om man har en för hög mängd blodsocker så kan inte kroppen hantera den höga mängden och man får en blodsockertopp.
Snabba kolhydrater är lite som dragraceingbilar - de är snabba men tar också slut snabbt, så efter ca 2h är "bränslet" slut och man måste fylla på med mer, annars får man lågt blodsocker för att insulinet kickar in och försöker bryta ner den höga mängden med blodsocker. Att hela tiden hålla på att pendla mellan toppar och dalar i blodsockret är dels skadligt och stressande för kroppen men det gör också att musklerna inte kan ta hand om den höga mängd insulin - då måste insulinet ta vägen någon annan stans. Fettceller är de celler som bäst kan ta till sig insulinet blivit över och insulinet göder då fettcellen istället för musklerna. 
Tricket är alltså inte att ha koll på sitt blodsocker utan att se till att behovet av insulin inte är så stort. 

Har man en överproduktion av insulin så "matas" fettcellerna med den överblivna mängden insulin som då växer och blir fler.
Men vad har det med lymfsystemet att göra? 

Den lymfvätska som samlas i kroppen och blir kvar, hårdnar och blir med tiden till fettceller. Dessa fettceller vill, precis som de andra fettceller man har i kroppen, överleva. Det man ska förstå är att det är svårt att "banta bort" denna typ av fettvävnad men det går att hjälpa med kost -ihop med rätt typer av behandlingar. 
Notera att man kan alltså vara allt från "underviktig" men ändå ha dessa fettansamlingar pga underfunktionen i lymfsystemet, eller "överviktig" och ha båda typer fettceller i kroppen. 
Ett lymfproblem är i grunden inte ett "viktproblem".

På bilden här bredvid ser vi ett tvärsnitt av två överarmar från samma person. Personen i fråga hade ett armlymfödem på vänster arm (t. hö. i bild) och ni kan se mängden fettceller men också storleken på fettcellerna (den gula klumpiga vävnaden). 
När man har ödem med vätska som blir kvar i kroppen omvandlas denna vätska med tiden också till fettceller. Äter man en kost med förmycket snabba kolhydrater, och på så vis "matar" fettcellerna till att snabbt föröka sig och att växa, så ökar man besvären man också får på grund av sitt ödem.
Man göder liksom problemet från två håll. 

Vad ska man äta då? 

Jag vill börja med att poängtera att alla är olika och har olika behov av mängd energi som vi behöver under en dag. Det bästa om man är osäker är att rådfråga sin läkare eller en kostrådgivare innan man själv börjar laborera med olika "dieter". Själv anser jag att vanlig mat är en fantastisk grund att utgå från, men man kan göra små förändringar och få bra resultat ändå.
Vi behöver mat för att klara oss men man kan vara väl medveten om vad man äter!

Som jag nämnde tidigare är en kost som inte innehåller för mycket snabba kolhydrater och som inte är insulinhöjande det bästa för någon som har problem med lymfödem.  Detta för att minska risken för att ödemet skall gå över och bli till fettceller. 

Här är några exempel på hur du kan tänka. 

Frukost/kvällsmat:

Äter du bär- eller fruktyogurt som innehåller mycket socker? Gillar du inte naturell yogurt så tillsätt bären själv vid varje måltid istället.  Går det byta ut vitt bröd mot grovt bröd utan så mycket socker?  Äter du flingor, kolla om de är sockrade och om det går att byta ut till tex en müsli med mer nötter. Skippa socker i tet eller kaffet!

Lunch/middag:

Kan du välja vatten istället för läsk/öl/vin osv till maten? Minska mängden pasta, potatis och ris och fyll istället på med mer grönsaker och baljväxter. "En nyttig sallad" kanske inte är den bästa lunchen om salladen bara består av salladsblad, gurka, tomat och tex kyckling. Fyll på med saker som mättar, avokado, ägg, nötter, kuber av hårdost eller fetaost, fröer osv. Se till att du blir mätt av det du äter så undviker du att småäta något som du annars kanske inte hade valt att stoppa i dig. Mellanmål/fika: Ha gärna "nyttigt" mellanmål med dig som inte är så sött. Nötter, oststavar/babybell, naturell yogurt eller varför inte ett ägg.  Behöver du ett större mellanmål mitt på dagen? Varför inte ta en lite mindre andra lunch. Va noga med att fylla på energi innan blodsockret blir för lågt. Får du en blodsockertopp med efterföljande dipp så möt den innan dippen blir för stor. Äter du på ett jämnt sätt och hållet blodsockret på en låg nivå kommer du inte få jobbiga dippar heller.   Vi människor är ju flockdjur och en stor del av vårat sociala liv är att ses på en fika. Jag tycket själv att just fika kan vara svårt att undvika i sociala sammanhang och självklart ska man få välja att äta av tex tårtan på kalaset eller ta en god kaffedrink när du träffar väninnan på stan, men inte varje dag och inte alltid. Välj dina tillfällen. 
Redan där har du vunnit SÅ mycket!

Vill du ha hjälp att hålla koll på vad du stoppar i dig under dagen så finns det många appar att välja mellan.  Ofta är de gratis men har Premium-val för den som vill köpa detta. Med apparna kan man registrera sin mat och hålla koll på näringsintag, kolhydrater, protein och fett. Jag tycker själv att dessa är väldigt hjälpsamma då det ger dig en bra bild av vad du ätit under dagen, kanske är det så att du till och med äter för lite mat och förmycket "skräp" men inte inser det själv? 

Till sist: vatten VaTtEn VATTEN!
Att dricka mycket vatten är så viktigt för kroppen. Detta gäller givet vis oavsett om du har problem med lymfsystemet eller inte. Hellre lite och ofta än ett stort glas på morgonen och sen inget mer under dagen. Vattnet hjälper kroppen att rensa ut slaggspodukterna som bildats och har man förlite vatten i systemet så går det för trögt och du får inte samma positiva effekt som om du dricker tillräckligt. 
Efter lymfmassagen är det extra viktigt att dricka mycket, särskilt om du kommer på en intensivare period med behandlingar. Dricker man för lite är det lätt att man blir yr, får huvudvärk eller till och med illamående. Då måste man fylla på med vätska igen.