Lymfödem/lipödem eller fett?


Är dina ben tjockare än resten av kroppen? Då har du antagligen lipödem.
 
Vad är lipödem?
 

Bilden visar ett lipödem före och efter att personen börjat med lymfbehandling 

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade. Lipödem är med största sannolikhet en ärftlig sjukdom. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och bryter oftast ut i samband med hormonförändringar som till exempel pubertet, barnafödande eller menopaus. Endast ett fåtal män har rapporterats ha lipödem
Vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar i omfång framförallt över stuss, höfter och lår. I ett senare stadium kan även armarna påverkas.
Lipödem diagnostiseras ofta som fetma trots att det finns flera tydliga tecken som skiljer lipödem från fetma.
Man kan se smal ut på överkroppen men ha tjockare ben, eller ha en jämnare fördelning av svullnaden. Är du svullen i ena benet eller en arm, eller på ett specifikt ställe på kroppen? Då har du antagligen lymfödem.
 
 Vad är lymfödem? 


Bilden visat ett lymfödem i vänster ben, som är tydligt  svullet

Det första tecknet på lymfödem är en svullnad som inte går bort. Lymfödem är en kronisk progredierande och bestående svullnad som kan drabba alla kroppsdelar men förekommer vanligast i arm eller ben. Svullnaden beror på dåligt avflöde av lymfvätska genom lymfsystemet; en underfunktion som ibland kan vara medfödd, men kan också bero på ärrvävnad som är antingen synlig (ärr tex efter operation) eller ärr som ligger under huden. Lymfödem kan inte botas men det kan behandlas. Lymfmassage är en av dessa behandlingar. 

Lipödem och lymfödem förväxlas ibland, men skiljer sig åt på flera sätt. Bland annat är lipödem – till skillnad från lymfödem – symmetriskt utbrett på kroppens båda sidorrund.
Båda går dock att göra något åt!

-Egenvårdsbehandling, som ni säkert läst om innan är ett sätt att hjälpa lymfsystemet att komma igång och att hållas igång. 

-Stödstrumpor, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, är ett bra sätt att hjälpa lymfsystemet på vägen. Kom ihåg att det skall vara rätt sorts strumpa så den faktiskt hjälper. 
 
-Lymfmassage! Har du ett ödem så är lymfsystemet redan trögt och då räcker det inte med bara egenvård och stödstrumpor. Du måste ha igång ett flöda för att kroppen skall kunna hantera ödemen på ett bra sätt. 

- Tålamod! Antagligen har du haft ditt ödem länge? Då kan du tyvärr inte räkna med att det förvinner över natt, men du ska inte känna att det är hopplöst för det, med rätt behandling och lite tålamod är man på helt rätt väg.