Kan skönhetsingrepp påverka lymfsystemet?

Hur kan skönhetsoperationer och andra ingrepp påvekra lymfsystemet? Påverkas det över huvud taget, vad kan du själv göra och vad ska du tänka på? 

Alla operationer, ingrepp och injektioner av olika slag påverkr kroppen, stora som små. Även om du bara får ett litet nålstick så lämnar detta nålstick ett ärr efter sig och även om vi själva kanske inte ser ärret så kan det ställa till det. Ett ärr efter tex en vaccination kan flera år senare skapa problem med flödet i lymfsystemet. Alla ärr som uppstår måste tas om hand och det är viktigt att du lossar på vävnaderna så de inte klibbar ihop och skapar dessa stopp.

Botoxinjektioner skapar dels ärr av nålsticket men gör ju också att musklernas funktion hämmas. Man kan helt enkelt inte röra dem som man brukar. Som ni kanske minns så har inte lymfsystemet en egen pump, utan det är när vi rör oss och musklerna jobbar i lagom tempo som det fungerar som bäst. Om man då hämmar dessa rörelser, med tex botoxinjektioner, så behöver man hjälpa till med flödet på annat sätt. Därför är lymfmassage i ansiktet viktigt om man går på botoxbehandlingar. Tänk också på att efter injektionen vibrera lite med fingertopparna i huden där sticket blev för att separera vävnaderna. 

Bilden visar ett hål i huden efter ett nålstick, sett med hjälp av ett mikroskop. Som du ser blir det ett ganska stort och djupt hål, och när man drar ut sprutan så följer ofta faschia med och klibbar ihop. Därför behöver man ge detta område lite extra uppmärksamhet redan direkt efter injektionen. Den nyckelhlsformade öppningen visar tydligt att nålen gjort större skada än sin egen tjocklek.

Om man gör ingrepp med skalpell i ansiktet är det inte ovanligt att man efteråt ha problem med svullnad. Det bildas ärr, stopp och hinder som gör att lymfsystemet blir trögare i det området. Och precis som alla andra ärr behöver dessa mjukas upp och jobbas med. Det kan du göra själv hemma i lugn och ro om du vill. Framför badrumsspegeln under morgonrutinen när man smörjer in ansiktet med den dagliga ansiktscremen är ett bra tillfälle. Att bli vän med sina ärr, mjuka upp dem och ta hand om dem gör att man ökar flödet i lymfsystemet och dess utom blir ärren mindre synliga när de inte är mörka och "sitter fast". 

Har man någon form av bröstimplantat (eller annat implantat på kroppen) så blir det givet vis också ett ärr i samband med operationen. Många bröstimplantat sätts in via armhålan och kan då skada flera av de lymfnoder som finns där. Har man redan problem med ansamling av vätska i tex armen skall man kanske överväga att inte göra operatien, eller rådfråga sin läkare om detta noga innan. Väljer man att ändå genomföra ingreppet så ska man vara noga med att ta hand om den ärrvävnad som blir så att det inte skapar ytterligare problem.  Att lossa ärr och öppna upp flödet som vi pratat om innan är så viktigt. 

Fettsugning kan ibland kännas som enda alternativet om man lider av fetma, lipödem/lymfödem eller andra besvär. Det man ska veta om ifall man funderar på att genomgå ett sådant ingrepp är att det ju självklart blir ett stort område på kroppen som också drabbas och skadas av själv fettsugningen. Det blir alltså ett stort ärr under huden och slangen som lossar och suger fettet kan inte separera lymfsystemet från fettet och lymfsystemet kommer då också i värsta fall att skadas. Så det man ser som lösning på ett problem kan skapa ett annat som kanske är mycket värre om man har otur. 

Ir-bastu ihop med lymfbehandlingar mjukar upp fettet och gör att det blir lättare att behandla manuellt. Har du inte testat en ordentlig lymfmassage så ska du testa detta innan du ens övervägen att göra en fettsugning.