Andning och lymfsystemet

Varför är det viktigt att andas på rätt sätt när man gör lymfmassagen och egenvården? 

Just andningen är en av de saker som hjälper till att pumpa igång lymfflödet i kroppen. I mitten av din bröstkorg och ner mot njurarna och urnblåsan löper den stora lymfådern och när man andas på rätt sätt så hjälper lungorna och diafragman till att pressa på lymfådern. Som du kanske minns har inte lymfsystemet någon egen pump, som hjär- kärlsystemet har och därför är det viktigt att man hjälper till med andra medel, som tex andning och rätt typ av rörelse så att kroppen själv får igång det. 


HUR är det man ska andas då? 

Jo, du ska använda diafragman på ett bra sätt, och sättet du gör det på är följande: 
(detta är jättebra att öva på när man ligger ned)

 

Håll händerna på sidan av de nedre revbenen Spänn buken något så du "håller emot" lite (buken skall helst inte röra sig så mycket i denna övning) känn att du ska öppna bröstkorgen mot sidorna och in i dina händer. Det kan ibland hjälpa att pressa emot lite med händerna så man får kontakt med revbenen andas hela tiden genom näsan pressa ut all luft så lungorna drar ihop sig och pressar mot lymfåder

Det kan ta några gånger innan man får till rätt andningsteknink, men när du väl fått häng på det, och när ditt lymfsystem är igång på ett bra sätt, kan det räcka att du tar ett par djupa andretag så känner du att det hoppar igång och börjar pirra i benen lätt. 


Prosit!


Har du tänkt på att det ibland när du nyser kan pirra i hela kroppen direkt efteråt! Vad tror du det beror på? Jo, lungorna drar ihop sig snabbt och ger ett stort pumptag på lymfådern och skjutsar igång allt lite extra. Nu säger jag inte att vi ska gå omkring och nysa i tid och otid (särskilt inte nu under covid), men visst är det intressant hur kroppen fungerar! 

Så ta några djupa andetag, känn efter hur kroppen mår och om den arbetar på rätt sätt och bara andas en stund. 
Ha en fin dag!