6 tips mot torr vintertrött hud

Nu när vintern verkligen brett ut sig i vårat avlånga land och det varit flera kalla minusgrader så är det många som upplever huden torrare, mer irriterad och kanske har de där obehagliga torrsprickorna redan gjort sig påmind.
Nedan följer 6 tips på vad du kan göra för att undvika den tråkiga vintertrötta huden och hjälpa kroppen på vägen. 

  1. Se till att skydda mot kyla. Undvik att händerna fryser. Är du ute så använd bra vantar och blir vantarna blöta så byt till ett par torra och varma. Kylan torkar ut huden och gör den mer skör vilket gör att den spricker lättare. 
  2. Tvätta händerna på rätt sätt. "Vaddå rätt sätt, vi har ju tvättat händerna som tokar i två år nu" kanske du tänker, men det jag menar är att använda en tvål som är snällare mot huden och att inte tvätta i för varmt vatten. En stark tvål eller tex diskmedel torkar ut huden och är den tungt parfymerad så blir huden mer irriterad. Har du dess utom för varmt vatten såhär års så gör det bara saken värre, det torkar ut mer och de stora temperaturskillnaderna från ute och inne är inte bra för huden. Lite lagom ljummet, max fingervarmt vatten är bäst. 
  3. Smörj in händerna ofta. Visst kan det kännas irriterande att gå och smörja in sig så fort man har tvättat sig om man då blir kladdig av handkrämen så undviker man gärna att göra det över huvud taget, därför ska du använda en handkräm som snabbt går in i huden och som inte kladdar! Ha hellre en lite mindre fet mitt på dagen och smörj in dig med en go fet kräm innan du ska sova så kladdar det inte ner handtag, mobiltelefoner osv. 
  4. Jobba med handskar på. Ska du städa, diska, eller på annat sätt utsätta händerna för kemikalier så använd handskar som skyddar händerna. Kemikalierna är inte framtagna för att vara på dina händer och kommer garanterat att torka ut huden och irritera de ev sprickor som redan uppstått. 
  5. Vad uppmärksam på vad dina händer inte tål. Att ha lite koll på vilka ämnen som irriterar dina händer kan vara en bra idé så att du kan undvika dem så gott det går. 
  6. Drick vatten! Många glömmer att dricka bra med vatten under vintern, vilket också bidrar till att vi blir torrare i huden. Den torra luften och snabba svängningar från varm och kallt hjälper ju inte direkt till att hålla huden återfuktad, så gör dig själv en tjänst och se till att du ger kroppen ordentligt med vätska och att huden håller sig återfuktad inifrån. 

Ekologiska hudvårdsprodukter är alltid en bra produkt att använda. Maria Åkerberg, som jag säljer i massagestudion, är tex en favorit bland många. Särskilt de små travel pack som är smidiga att ha med i handväskan. Hitta din egen favorit och hjälp huden att må lite bättre i vinter!