Ärr-vårdnad

 
Som fortsättning på temat Lymfsystemet lyfter jag vikten att ta hand om ärrvävnad, eller snarare omvårdnad om ärrvävnad. Livet kan kasta en åt olika håll och det hugger emot ibland. Det kan räcka med något så litet som ett vaccinationsstick för att skapa ett ärr och likt ett vägarbete på en väg som stockar trafiken så stoppar ärren upp lymfsystemet och kan skapa "köer" eller stopp i flödet. 
 
Men visste du att det går att mjuka upp och lossa på ärren, utan skalpell eller kirurgisk utrustning!
 
Sjukvården är duktig på att ta hand om oss när det är akuta och större saker som behöver åtgärdas, tex när det behöver stickas och skäras, men tyvärr väldigt dåliga på att ta hand om det som händer EFTER att detta skett. Men det finns saker man kan göra åt det. Oavsett om ärrvävnaden uppstod från ett slag efter en boll under fotbollsmatchen, när man trillade av cykeln som liten eller efter att man opererats så måste ärren behandlas och mjukas upp. 

De synliga ärren
Bilden bredvid visar ett ärr som är 14 år gammalt.   Ärret är 10cm långt och som ni kan se tydligt så sitter ärret ordentligt fast i vävnaden och när buken spänns så följer huden med musklernas rörelser. Så ska det givet vis inte vara då detta gör att flödet i lymfsystemet hindras rejält och att höger ben är mer stumt och mer svullet än vänster.

De dolda ärren
Långt ifrån all ärrvävnad syns som ärr på utsidan och mitt jobb som terapeut är att hitta de områden och blockeringar som också kan vara lite dolda och svåra att se. På bilden bredvid ligger patienten på rygg och man ser vänster sida av torson där BHn brukar sitta åt. Det är knottrigt och vågigt och de mörka fälten runt revbenen visar tydligt att det fastnat slaggprodukter i ärrvävnad under huden. Detta område behöver jobbas på så att lymfsystemet kan föra ut de dåliga slaggprodukterna ut till urinet så de kan lämna kroppen som det är tänkt. 

Vad kan du göra själv?
Att inte vara rädd för sitt ärr och att bli vän med det är viktigt. Många undviker att ens ta i det för det känns konstigt, känseln runt ärret kanske är annat än innan det uppstod och det kan faktiskt göra lite ont, eller ibland är det helt bortdomnat och det kan upplevas som otäckt. Men var inte främmande för ditt ärr. Ta i det, lyft i det och rör runt på det. Man ska kunna lyfta huden så det blir en liten korv och försiktigt bryta/böja i huden utan att det sitter fast. 
Klicka på biden bredvid för att komma till Bebe där hon visar på ett fint sätt hur du kan göra själv. 

Vad kan jag hjälpa dig med?
Det jag gör när jag behandlar dina ärr är att öppna upp, mjuka upp och skapa flöde. Det kanske tar flera behandlingar innan  ärrvävnaden blir mjuk och släpper, det beror på hur hårt den sitter och hur gammalt ärret är. På ett mjukt och metodiskt sätt jobbar jag för att lossa ärren.
Ärrbehandling görs i samband med lymfmassagen och skall inte vara smärtsam.