Ärrmobilisering

Ärrmobilisering är en lugn behandling där man jobbar med att mjuka upp och stretcha vävnaden för att öka rörlighet. Det kan också hjälpa till att lugna ner överkänslighet kring nerver i området. Du kan börja med ärrbehandling så fort ärret är helt läkt, gärna redan efter 6-8 veckor efter operationen. Har du ett gammalt ärr som du haft länge så går det fortfarande att hjälpa kroppen att mjuka upp det, ju längre du haft ditt ärr, desto längre tid kan ärrbehandlingen dock ta.

  • Mjukar upp ärrvävnad och ökar rörlighet
  • Gör ärret mindre känsligt och irriterat
  • Gör ärret mjukare och mindre synligt

VAD ÄR ÄRRVÄVNAD EGENTLIGEN?

Ärrvävnad är en fibrös vävnad som ersätter den normala vävnaden efter en skada. Den är uppbyggd av samma material som den ursprungliga vävnaden, kollagen, men har en annan struktur och kvalitet. Ärrvävnad är inte elastisk på samma sätt som originalvävnaden.

Ärr som inte läker bra kan både bli estetiskt otillfredsställande och leda till fysiska begränsningar. Det finns grundläggande ärr-omsorger som kan användas till alla sorters ärr och det finns ytterligare åtgärder som kan erbjudas dem som har stora problem. De grundläggande råden är att minimera draget i huden kring ärret, tejpa, återfukta och undvika ultraviolett strålning.

Jag behandlar ärrvävnad med hjälp av en specifik massageteknik som är både mjuk och snäll mot kroppen, allt anpassat efter just din kropp och hur ärret ser ut och hur det känns. Behandlingen ska inte göra ont. 
Du får också med dig tips på hur du själv kan behandla ditt ärr. Hur många behandlingar som behövs är väldigt individuellt och ofta behövs tid och tålamod för att ge kroppen möjlighet att anpassa sig till de nya förhållanden vi skapar under behandlingen. 
 
En behandling för ärrmobilisering är 30 min och fokuserar enbart på ärret och området kring detta. Har du besvär med tex svullnad i kroppen pga ärret så rekommenderar jag lymfmassage där vi jobbar både med att få igång flödet av lymfsystemet för att minska svullnaden och också med att mjuka upp ärret. Lymfmassagen är 90 min. Läs mer om lymfmassage här
 

Nedan ser ni ett ärr som tydligt "sitter fast" i muskelvävnaden under huden. När personen spänner buken eller höjer upp vänster handen följer ärret med. Detta kan hindra rörelser och skapa problem i form av både svullnad och smärta.

Jag behandla många typer av ärr, tex efter bröstcanceroperation, kejsarsnitt, ryggoperationer, fotledsskador, brännskador  mfl. 

Har du frågor innan du bokar din behandling så tveka inte att höra av dig. Är du minsta osäker på om behandlingen passar dig eller om du bör behandla ditt ärr, rådfråga gärna din läkare. De flesta ärr går att behandla så länge de är läkta ordentligt och inte varar, blöder eller har sårskorpor kvar. 

Kontakt

Boråsvägen 57 | 516 50 Aplared | 070-2993793
annawollin@gmail.com
Innehar F-skattsedel
Copyright © 2021
 Facebook  |  instagram